Evaluatie Wet verbetering functioneren verenigingen van eigenaars

Een wezenlijk deel van de in totaal 8,2 miljoen woningen in Nederland begin 2024 bestaat uit gebouwen die door middel van een splitsingsakte opgedeeld zijn in verschillende appartementsrechten. Deze appartementsrechten kunnen los verkocht worden, waarmee sinds 1972 simultaan een vereniging van eigenaars (hierna: VvE) wordt opgericht. Er waren op 1 januari 2022 ruim 135 duizend VvE’s met in totaal bijna 1,4 miljoen woningen.

Op 1 januari 2018 trad de Wet verbetering functioneren verenigingen van eigenaars in werking, met als doel om te stimuleren dat VvE’s jaarlijks een minimumbedrag reserveren voor groot onderhoud en dat ze overgaan tot (verdere) verduurzaming van het gebouw. Er zijn echter aanwijzingen dat VvE’s niet of te weinig reserveren, wat leidt tot achterstallig onderhoud en een te beperkte verduurzaming.
VvE’s bestaande uit minimaal één woning moeten voldoende geld beschikbaar hebben voor noodzakelijk onderhoud en herstel van hun gebouwen. Dit kunnen zij in principe op twee manieren doen: conform de uiteengezette plannen in het opgestelde meerjarenonderhoudsplan (hierna: MJOP) of door elk jaar minimaal 0,5 procent van de herbouwwaarde van het VvE-gebouw te reserveren. De probleemstelling van het onderzoek is tweeledig:

  1. Op welke wijze, met welke doelen en met welke effecten zetten VvE’s het MJOP in, dat is ingevoerd met de Wet?
  2. In welke mate zijn er sinds de inwerkingtreding van de Wet meer leningen verstrekt aan VvE’s en, als dat het geval is, in welke mate zijn daarmee onderhouds- en/of verduurzamingsmaatregelen getroffen en in welke mate draagt het bij aan de CO2-doelstellingen?

>lees de kamerbrief over het rapport van 20 januari 2025
>lees rapport Duurzaam Verenigd
>lees meer op WODC.nl